Legacy Regeneration

Al Asmakh District



A defensive yet porous perimeter fortresses a distinctive urban carpet of incremental and self-initiated programmes, augmenting and densifying the characteristic grain of the neighbourhood.

The project rethinks the courtyard as a spatial framework to organise life within the Al-Asmakh neighborhood. Observing the richness of how the existing courtyards have been re-appropriated by individual inhabitants, we further intensify this characteristic vibrancy by strategically linking the courtyards into a network of environments.

Instead of manufacturing new programmes, each courtyard environment is taken as a catalyst to determine the pre-existing activities to be augmented, or the new complementary functions to be designed for and proliferated.
The ground floor is liberated for public use, while the privacy of inhabitants is maintained in the floors above, with the rooftop opening up to become a private urban realm.

A perimeter belt of five to seven storey buildings respectfully skirts the existing rich urban composition. Apart from reinforcing the idea of the neighborhood by surrounding it with a wall, this belt of building acts as both a ‘defensive’ and ‘porous’ boundary. The high value real estate belt protects the neighborhood by providing economic incentives for the area, thereby allowing the existing urban fabric to evolve beyond economic considerations.

Simultaneously, the boundary is porous and permeable from the exterior through a series of gates punctured through the “wall”, intentionally imposing a perceived exclusivity that amplifies its heritage.


Year 2013 Location Doha, Qatar Client Qatar Museums, British Council Collaborators Georgios Eftaxopoulos, Alejandra Garcia, May Makia, Faten Kamakh Area 0.15 sqkm Status Completed